Skapa video enligt webbdirektivet – lätt och snabbt
Med Clipsk kan du uppfylla alla krav som ställs i de EU-lagar som gemensamt kallas för webbdirektivet. Du kan lägga undertext och syntolkning och du kan addera teckentolk. Dessutom kan du säkerställa en god kontrast och att text och bild syns tillräckligt länge för att publiken ska kunna uppfatta allt.
Gör din video tillgänglig för alla
Webbdirektivet är en samling lagar som syftar till att skapa ökad digital tillgänglighet på webben. Kort sagt ska alla medborgare oavsett funktionsnedsättningar kunna ta del av all samhällsinformation.
Genom att endast addera video till sin kommunikation menar DIGG (myndighetens för digital förvaltning) att man ökar sin tillgänglighet. Men för att video ska godkännas som tillgänglig kommunikation enligt webbdirektivet krävs det att den uppfyller några krav, till exempel att den är undertextad.
Skapa undertexter
Enligt webbdirektivet ska du kunna erbjuda dina målgrupper textat video- och ljudmaterial. För videoklipp måste det finnas undertexter och för ljudmaterial, till exempel podcasts ska det finnas en textversion tillgänglig. Detta för att underlätta för personer med hörselnedsättning eller har svenska som andraspråk.
Men det är många fler som uppskattar undertext. Detta eftersom många väljer att titta utan ljud för att inte störa sin omgivning t ex på en buss eller på ett bibliotek.
Med Clipsk skapar du enkelt undertexter till dina videoklipp genom att antingen skriva själv eller tala in texten med hjälp av Siri i din iPhone. I Clipsk finns även automatisk undertext som genereras av AI. Den är snabb och håller en mycket hög kvalitet. Du behöver inte tänka på att välja rätt typsnitt, färg eller storlek på undertexten eftersom den är förinställd och designad av personer med professionell bakgrund inom videoproduktion för att garantera bästa möjliga tillgänglighet.
Att tänka på när du skapar undertexter
Enligt webbdirektivet behöver textningen inte vara helt ordagrann (den behöver exempelvis inte återge felsägelser), men den ska förmedla samma information som sägs i videon.
Undertexten ska även beskriva andra relevanta ljud om det behövs för att användaren ska kunna förstå innehållet. Exempel: “knackning på dörren”, “[person] skrattar” eller “hund skäller”. Dessa kan läggas till i separata textremsor på skärmen eller inkluderas i undertexten mellan hakparenteser, till exempel “[Det knackar på dörren] – Hej, hur mår du?”.
I vissa verktyg, till exempel Clipsk, kan du skapa SRT-filer så att tittaren kan välja att se undertexten eller ej.
Se till att undertexterna är synkroniserade med ljudet. Enligt webbdirektivet bör det inte skilja mer än maximalt 100 millisekunder mellan när ljud hörs och när motsvarande undertext syns. Med Clipsk lägger du undertexten med mycket hög precision.
Syntolka videoinspelningar
Enligt webbdirektivet ska du även kunna erbjuda alla användare en syntolkning av videoinspelningar. Detta innebär att du lägger in en talad röst som beskriver viktig visuell information som inte framgår av ordinarie ljud.
All relevant visuell information ska alltså framgå med ljud – som dialog, talarröst och miljöljud. Med Clipsk skapar du enkelt beskrivande så kallade speakers utan att behöva ta bort ordinarie ljud. Du har tre ljudspår att använda, och har därför möjlighet att experimentera med ljud för att skapa inkluderande innehåll.
Behöver du hjälp med att skapa videoklipp enligt webbdirektivet? Vi visar dig gärna hur du producerar video enligt webbdirektivet i Clipsk. Kontakta oss för en demo!